Spis treści
Jak określić strefę zahamowania?
Weź linijkę lub suwmiarkę, która mierzy w milimetrach i umieść “0” na środku krążka z antybiotykiem. Zmierz odległość od środka krążka do krawędzi obszaru z zerowym wzrostem. Dokonaj pomiaru w milimetrach. W ten sposób mierzy się promień strefy zahamowania wzrostu.
W jaki sposób średnica strefy zahamowania wzrostu koreluje z wrażliwością bakterii na środek przeciwdrobnoustrojowy?
Większa strefa zahamowania wokół krążka zawierającego antybiotyk wskazuje, że bakterie są bardziej wrażliwe na antybiotyk zawarty w krążku.
Co decyduje o wielkości strefy zahamowania wokół krążka z antybiotykiem?
Na wielkość strefy zahamowania wzrostu ma wpływ głębokość agaru, ponieważ środek przeciwdrobnoustrojowy dyfunduje w trzech wymiarach, a zatem płytka warstwa agaru wytworzy większą strefę zahamowania wzrostu niż warstwa głębsza.
Jaka różnica może sprawić, że bakterie Gram-ujemne będą bardziej lub mniej odporne na działanie substancji chemicznej niż bakterie Gram-dodatnie?
Wszelkie zmiany w błonie zewnętrznej bakterii Gram-ujemnych, takie jak zmiana właściwości hydrofobowych lub mutacje w porach i innych czynnikach, mogą powodować oporność. Bakterie Gram-dodatnie nie posiadają tej ważnej warstwy, co sprawia, że bakterie Gram-ujemne są bardziej oporne na antybiotyki niż bakterie Gram-dodatnie [5,6,7].
Dlaczego bakterie Gram-dodatnie są zazwyczaj bardziej odporne?
U bakterii Gram-dodatnich główny składnik lipidowy bakterii, fosfatydyloglicerol, może być chemicznie modyfikowany przez enzymy bakteryjne w celu przekształcenia lipidu z postaci anionowej w kationową lub zwitterionową. Proces ten prowadzi do zwiększenia odporności bakterii na polikationowe środki przeciwdrobnoustrojowe.
Co spowodowałoby wzrost kolonii w strefie zahamowania?
Kolonie rosnące w strefie zahamowania wzrostu nie są podatne na antybiotyk stosowany w danym stężeniu. Jest to jeden ze sposobów selekcji mutantów opornych na dany antybiotyk. Możliwe jest również, że płytka jest zanieczyszczona szczepem niewrażliwym na antybiotyk.
Co oznacza strefa zahamowania wokół krążka nasyconego substancją chemiczną?
Strefa zahamowania wzrostu wokół dysku nasyconego substancją chemiczną wskazuje. Substancja chemiczna skutecznie hamuje wzrost badanego organizmu. Kiedy krążki nasycone substancją chemiczną są umieszczane na płytce? Po posianiu organizmów testowych, ale przed inkubacją.
Jakie czynniki wpływają na szybkość dyfuzji związku przeciwdrobnoustrojowego przez agar w teście Kirby’ego-Bauera?
Zawartość pożywki agarowej, objętość ładunku cylindra, grubość (objętość) warstwy agaru i temperatura inkubacji były 4 czynnikami, które zmieniano w celu określenia ich wpływu na optymalizację testu dyfuzji cylinder-płytka. Chlortetracyklina była antybiotykiem pilotażowym, a Bacillus cereus został użyty jako organizm testowy.
Co oznacza duża strefa inhibicji wokół dysku, na który zastosowano chemiczny środek dezynfekujący?
W teście dyfuzyjno-krążkowym duża strefa zahamowania wokół krążka, na który nałożono chemiczny środek dezynfekujący, wskazuje na podatność lub wrażliwość badanego drobnoustroju na chemiczny środek dezynfekujący.
Jakie znaczenie ma wielkość strefy zahamowania w odniesieniu do próbek drobnoustrojów?
Wielkość strefy zahamowania wskazuje na stopień wrażliwości bakterii na dany lek. Ogólnie rzecz biorąc, większy obszar pożywki wolnej od bakterii otaczający krążek z antybiotykiem oznacza, że bakterie są bardziej wrażliwe na lek zawarty w krążku.
Dlaczego strefa zahamowania w teście krążkowym z antybiotykiem jest większa dla tego samego stężenia leku μg ml w wodzie niż w surowicy?
Rysunek: test kirby-bauera: w teście kirby-bauera krążki zawierające antybiotyki są umieszczane na agarze, na którym rosną bakterie, a antybiotyki dyfundują do agaru.
Jakie czynniki wpływają na zoi?
Na strefę zahamowania może wpływać stężenie bakterii rozprzestrzenionych na płytce agarowej, antagoniści leków, temperatura inkubacji, czas inkubacji, rozmiar płytek, odpowiednie odstępy między dyskami, odczyt strefy, głębokość agaru, rozmiar zaszczepionego organizmu, ph itp.
Co mówi ci strefa zahamowania?
Strefa zahamowania wzrostu może być wykorzystana do pomiaru wrażliwości bakterii na działanie antybiotyku. … Niniejsza praca określa również, czy dana bakteria jest wrażliwa lub oporna na zastosowany antybiotyk, wykorzystując obliczoną strefę zahamowania i zalecane wartości standardowe.
Która z tych pożywek selekcjonuje bakterie Gram-dodatnie i hamuje bakterie Gram-ujemne?
Agar Macconkey jest zarówno selektywny, jak i różnicujący. Składniki selektywne: zawiera sole żółci i barwnik fiolet krystaliczny, które hamują wzrost bakterii Gram-dodatnich i selekcjonują bakterie Gram-ujemne.
Które z poniższych czynników miałyby wpływ na wielkość strefy zahamowania?
Istnieje wiele czynników, które określają wielkość strefy zahamowania w tym teście, w tym rozpuszczalność leku, szybkość dyfuzji leku przez agar, grubość podłoża agarowego i stężenie leku zaimpregnowanego w dysku.
Dlaczego bakterie Gram-ujemne są bardziej odporne na środki dezynfekujące?
Na przykład zarodniki są odporne na działanie środków dezynfekujących, ponieważ powłoka zarodników i kora działają jak bariera, prątki mają woskową ścianę komórkową, która zapobiega przedostawaniu się środków dezynfekujących, a bakterie Gram-ujemne posiadają zewnętrzną błonę, która działa jak bariera dla wchłaniania środków dezynfekujących 341, 343-345.
Co jest bardziej odporne na bakterie Gram-dodatnie lub Gram-ujemne?
Ze względu na swoją charakterystyczną strukturę, bakterie Gram-ujemne są bardziej odporne niż bakterie Gram-dodatnie i powodują znaczną zachorowalność i śmiertelność na całym świecie.
Dlaczego bakterie Gram-dodatnie są bardziej podatne na antybiotyki?
Z kolei gruba, porowata warstwa peptydoglikanu w ścianie komórkowej bakterii Gram-dodatnich zapewnia większy dostęp do antybiotyków, umożliwiając im łatwiejszą penetrację komórki i/lub interakcję z samym peptydoglikanem.
Czy strefa zahamowania powinna być duża czy mała?
Strefa zahamowania to jednolicie okrągła strefa braku wzrostu bakterii wokół krążka z antybiotykiem. Im większa jest ta strefa, tym bardziej wrażliwa jest bakteria na dany antybiotyk. Im mniejsza jest ta strefa, tym bardziej oporna (a tym samym mniej wrażliwa) jest bakteria.
Co oznacza mała strefa zahamowania?
Duże strefy zahamowania wskazują, że organizm jest podatny, podczas gdy małe strefy zahamowania lub ich brak wskazują na oporność. Interpretacja pośrednia jest podawana dla stref, które mieszczą się pomiędzy przyjętymi wartościami granicznymi dla innych interpretacji.
Jaka jest średnica strefy zahamowania?
Zmierzyć od środka krążka z antybiotykiem do punktu na obwodzie strefy, w którym występuje wyraźna krawędź. Pomnóż ten pomiar przez 2, aby określić średnicę strefy zahamowania. W tym przykładzie promień strefy wynosi 16 mm.
Co pozwoliłoby organizmom rosnąć w strefie zahamowania?
Izolaty rosnące w strefie zahamowania mogą być opornymi typami lub nowymi dryfami wzmocnionymi lub indukowanymi przez selektywne ciśnienie antybiotyku, które zwykle są małe w porównaniu do izolatów rosnących poza strefą zahamowania, tj. z dala od stężonych antybiotyków w pożywce lub agarze.
Które podłoże hamuje wzrost bakterii Gram-dodatnich?
Czynnikiem selektywnym w agarze macconkey, który hamuje wzrost organizmów Gram-dodatnich, jest fiolet krystaliczny i sole żółci.
Zobacz filmy na podobne tematy: