Spis treści
Dlaczego woda wrze w wyższej temperaturze przy wyższym ciśnieniu?
… w tej temperaturze ciśnienie pary cieczy staje się wystarczające, aby pokonać ciśnienie atmosferyczne i umożliwić tworzenie się pęcherzyków pary wewnątrz masy cieczy.
Czy temperatura wrzenia jest niższa na większych wysokościach?
Na przykład na wysokości 7 500 stóp woda wrze w temperaturze około 198 °f.
Gdzie woda zagotowałaby się w niższej temperaturze ?
Woda wrze w niższej temperaturze na dużych wysokościach. Ciśnienie atmosferyczne jest niższe niż na małych wysokościach.
Który z tych czynników może wpłynąć na temperaturę, w której woda się gotuje *?
Temperatura wrzenia cieczy zależy od temperatury, ciśnienia atmosferycznego i ciśnienia pary cieczy.
Kiedy woda się gotuje, co dzieje się z jej temperaturą?
Do zmiany stanu skupienia z cieczy na gaz potrzebna jest energia. Ponadto cząsteczki gazu opuszczające ciecz zabierają energię cieplną. Dlatego temperatura cieczy pozostaje stała podczas wrzenia. Na przykład, woda pozostanie w 100ºc podczas wrzenia.
Dlaczego woda w próżni wrze w niższej temperaturze, a podczas wrzenia staje się chłodniejsza?
Jeśli komora próżniowa jest izolowana termicznie, to temperatura wody spada, ponieważ rozpręża się ona adiabatycznie do stanu gazowego. Dzieje się tak, ponieważ gaz jest usuwany z wystarczająco dużą prędkością i nie jest przekazywane ciepło do komory próżniowej.
Jak wysokość nad poziomem morza wpływa na temperaturę miejsca dla klasy 5?
… miejsca położone na dużych wysokościach są zazwyczaj znacznie zimniejsze niż obszary położone bliżej poziomu morza. Wynika to z niskiego ciśnienia powietrza.
Dlaczego moja woda tak długo się gotuje?
Dzieje się tak dlatego, że cząsteczki wody muszą być konsekwentnie podgrzewane, aby zagotować się prawidłowo. Jeśli wewnętrzna strona garnka jest chropowata, zagotowanie wody może zająć dużo czasu. Dlatego używaj garnka z gładkim wnętrzem. Ponadto, upewnij się, że wnętrze ma czystą powierzchnię.
Zobacz filmy na podobne tematy: