Spis treści
Co może powodować wzrost gęstości wody oceanicznej ?
Zasolenie i temperatura wpływają na gęstość wody morskiej; jeśli zwiększamy zasolenie, to zwiększamy gęstość, a jeśli zwiększamy temperaturę, to zwiększamy gęstość.
Jakie są 3 rzeczy, które zwiększają gęstość wody?
“1) zimny wiatr wiejący na powierzchnię obniża temperaturę wody powierzchniowej, zwiększając jej gęstość. 2) wysokie tempo parowania z powodu niskiej wilgotności względnej, działanie wiatru i światła słonecznego spowoduje skroplenie wody przynosząc wzrost jej gęstości.
Jakie czynniki wpływają na gęstość wody ?
Gęstość jest funkcją temperatury, zasolenia i ciśnienia. Kiedy kombinacja tych trzech właściwości powoduje, że woda ma większą gęstość niż woda sąsiednia, bardziej gęsta woda będzie opadać, aż znajdzie się poniżej mniej gęstej wody. Ciepła woda o wysokim zasoleniu może mieć taką samą gęstość jak zimna woda o niskim zasoleniu.
Jaka jest gęstość słonej wody?
1023,6 kg/m3Gęstość powierzchniowej wody morskiej waha się od około 1020 do 1029 kg/m3, w zależności od temperatury i zasolenia. W temperaturze 25 °c, zasoleniu 35 g/kg i ciśnieniu 1 atm, gęstość wody morskiej wynosi 1023,6 kg/m3.
Jakie są dwa główne czynniki wpływające na gęstość?
Gęstość czystej wody zmienia się w zależności od temperatury i osiąga maksymalną wartość w temperaturze 4 stopni Celsiusza.
Zobacz filmy na podobne tematy: